Wat drink je dán?! - een dubbele kijk op de vervanging van alcohol
04 november 2019 

Wat drink je dán?! - een dubbele kijk op de vervanging van alcohol

Iedereen die ooit eens gestopt eens met drinken, of het nu voor een tijdje is of langer, kent de vraag wel: ‘wat drink je dán?!’. Logisch, want ons volwassen leven zit vol met allerlei gelegenheden (welke niet?) waar alcohol onlosmakelijk mee verbonden is. Is er wat te vieren? Dan moet er een wijntje of een bubbeltje bij. Geboorte? Crematie? Pasen? Kerst? Verjaardag? Nieuwe baan? Daar moet op gedronken worden. En ondanks dat velen van ons het ‘wijnen, wijnen, wijnen’ vanaf half 12 in de ochtend in Chateau Meiland veroordelen, vinden we het eigenlijk heerlijk om, wanneer we zelf in la douce France zijn, ook al vanaf de lunch te beginnen.

Dus je kunt je voorstellen hoe vreemd het is om het ineens (even) niet te doen. Veel mensen om je heen vinden het gek en raar en vragen zich af of het leven dan nog wel leuk is. Ik krijg bijna dagelijks mails hierover met vragen. Bijvoorbeeld; kun je het wel maken naar je omgeving, om niet te drinken? Wat moet ik nu tegen de buurvrouw zeggen? Hoe kan ik dit mijn partner aandoen, om tijdens borreltijd geen wijn te drinken? Kan ik nu nog wel mee met vriendinnen weekend? Drinken doen we dus niet alleen voor onszelf, maar ook om de omgeving te pleasen. Om erbij te horen.

Natuurlijk zijn heel veel producenten ingesprongen op de alcoholvrij trend. Dat zie je duidelijk in de supermarkt en vooral bij het bier. 0.0% bier lijkt volledig omarmd te zijn door de bierdrinker en ook verschijnen er alcoholvrije wijnen, gins en andere drankjes om vooral toch onze drank-gerelateerde rituelen voort te kunnen zetten. Maar tóch mis je dan iets. Want voor de smaak drinken we geen alcohol.

In ons overvolle leven is alcohol een demper, een verdovend middel en daarom onze ogenschijnlijke vriend. Ik noem het vaak de teddybeer van de volwassene, en of je deze nu maar een half uurtje per dag vasthoudt of veel langer, de relatie kan net zo intensief zijn.

Waarom ik dan zo dubbel tegen vervangers aankijk? Omdat je, wanneer je tijdelijk of langer met alcohol wilt stoppen en je direct in de wereld van de vervanging duikt, je als het ware een stapje omlaag doet, als het ware naar de ‘kindertafel’. Je mag dus nog wel op het feestje komen, maar bent wel gedegradeerd. Je kunt je wellicht voorstellen dat wanneer je dat doet, je het drinken van het échte spul romantiseert. Want dat is het ideale, dat is het mooiste en het beste. Je blijft op deze manier ook vastzitten in alle alcohol gerelateerde rituelen maar dan wel met “een glaasje limonade als troost”. Snap je wat ik bedoel?

Het doel van een alcoholvrije periode is ook het ervaren van het leven zónder alcohol. En in een leven zonder hou je niet alleen geld maar ook tijd en energie over. Er ontstaat ruimte. Je kunt bijvoorbeeld meer dingen ’s ochtends en ’s middags doen, andere activiteiten en een totaal andere invulling van de dag. Dat is een eyeopener, met name omdat je zo goed slaapt en daarom niet alleen de al bestaande activiteiten in je leven met veel meer energie en kracht kunt doen maar ook omdat je de volle mogelijkheid hebt om iets nieuws te proberen. Vanwege die reden ben ik niet voor 100% enthousiast over vervanging, het hangt er dus maar vanaf hoe je ermee omgaat.

Bij de honderden deelnemers aan mijn Ontwijnen programma’s zie ik het gebeuren. Na de eerste struggelingen en onwennigheid breekt er een nieuwe fase in hun leven aan waarin ze zoveel vrijheid ervaren. En ja, je gaat wellicht met sommige vrienden andere activiteiten ondernemen op andere momenten van de dag, zo ook met je partner. Maar de echtheid, de gigantische gezondheidswinst en de kracht die ontstaat is iets waar je echt geen weet van hebt. Ja, ook wanneer je “slechts” een of twee glazen per dag drinkt.

Wees dus bewust van alcohol vervangers, is mijn devies. Drink het omdat je het drankje op zich lekker vindt maar wanneer er stiekem verlangen is naar het échte spul, wees dan eerlijk tegenover jezelf en kies ervoor om voorlopig het ‘borrelen’ even te laten voor wat het is.

Jacqueline van Lieshout

Ontwijnen – echt blij alcoholvrij: morgen in huis!

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller.Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven.Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan.Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen