arrow_drop_up arrow_drop_down
21 oktober 2016 

Portobello fajitas en refried black beans mmm

Zoals jullie ondertussen misschien wel weten hou ik erg van Mexicaans eten. Heerlijk! En dan uiteraard helemaal zelf maken dus met alle kruiden zoals komijn en koriander en heerlijke pepers. Onderstaand recept voor dit weekend, heerlijke detox tip maar uiteraard ook zeker erbuiten en geschikt voor al je vrienden. Caramba!

De refried black beans is een klusje! Begin hier een dag van tevoren al aan, het is super lekker om de bonen zelf te weken en te koken, echt! Aanrader. Smul ervan!

Benodigdheden voor 4 tortillas

– 4 glutenvrije tortilla’s of dunne boekweitwraps
– 2 verse jalopeño pepers, zaadjes eruit en in dunne reepjes
– 1 ui, in dunne rondjes gesneden
– 4 portobello’s, borstel hem zachtjes schoon en snijd in dunne reepjes
– 2 rijpe avocado’s
– het sap van 1/2 tot 1 hele limoen
– Keltisch zeezout
– komijnpoeder (of versgemalen komijnzaadjes)
– 2 teentjes knoflook, geperst
– chili poeder naar keuze
– verse rode ui in reepjes,
– vers gesneden koriander
– chili peper in reepjes naar keuze voor garnering/smaakmaker
– naar wens geiten crème fraîche

Bereiden

Verhit een grote wok, zorg dat hij goed heet is. Doe er dan pas een scheutje kokosolie in (of olijfolie) en dan de ui en jalopeño pepers. Bestrooi met flink wat komijnpoeder, wat zeezout en doe als laatste de geperste knoflookteentjes erbij. Schep snel om totdat het zachter wordt.

Schep het mengsel uit de pan en zet de pan terug op het vuur. Doe nu weer wat olie erbij en voeg de portobello’s toe. Schep weer om totdat de portobello’s kleuren en lekker gebakken zijn. Breng op smaak met een klein beetje zout en voeg daarna indien gewenst wat chilipoeder toe. Haal de pan nu van het vuur en voeg het uienmengsel bij de portobello’s en meng door elkaar.

Maak nu guacamole door de avocado’s fijn te prakken, er het sap van 1/2 tot 1 hele limoen toe te voegen, eventueel de rode ui en de koriander.

Verwarm de tortilla’s/wraps in de oven of kort in een droge koekenpan en vul met wat portobello’s en de guacamole. Maak het af met een schep guacamole en eventueel geiten crème fraîche.

En dan voor erbij (of erop), de refried black beans:

Benodigdheden

– 500 gram droge zwarte bonen (ongeveer 400 gram)
– olijfolie
– komijnpoeder
– 1 grote ui, fijngesneden
– 2 fijngesneden knoflooktenen
– Keltisch zeezout
– handvol vers gesneden koriander
– Chipotle chili poeder
– 3 bosuitjes
– verse koriander
– eventueel wat verkruimelde feta

Bereiden

Doe de droge bonen in een kom en voeg genoeg water toe zodat de bonen ongeveer 5 centimeter onder staan. Laat dit een nacht staan.

Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Verwarm nu een klein beetje olie in een grote, diepe pan en voeg de komijn toe. Voeg daarna de helft van de ui toe en bak op een laag vuurtje, voor een paar minuten, totdat de ui glazig is. Voeg nu de knoflook toe en schep nog even een minuutje door. Voeg nu de bonen toe en iets meer dan 1,5 liter water (de bonen moeten echt onder staan, voeg desnoods iets meer water toe). Laat het water bijna koken en dek dan gedeeltelijk toe. Laat zachtjes koken voor ongeveer 2 uur. Na die twee uur voeg je twee theelepels zout toe en proef dan eerst. Voeg wat meer zout toe als het dat nodig heeft. Voeg nu een flinke hand verse koriander toe en laat nu nog 30 minuten koken tot de bonen echt zacht zijn.

Verwarm nu twee lepels olijfolie in een grote koekenpan of halfhoog vuur. Voeg nu wat chipotle poeder en komijn toe (naar smaak, wees niet bang om flink wat te gebruiken). Wanneer ze echt warm worden, voeg dan de rest van de ui toe en schep om tot het doorzichtig is. Voeg nu de knoflook toe en kook nog een minuutje.

Voeg nu de bonen en de vloeistof aan de koekenpan toe. Gebruik een aardappel stamper om de bonen te stampen in de pan. Laat nog ongeveer 3 minuutjes koken. Als het nog te dun is, laat nog even inkoken. Indien te dik, nog wat water erbij. Proef en breng op smaak.

Garneer met fijn gesneden bosui, verse koriander en de feta.

Mmmmm!

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller. Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven. Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan. Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen