10 manieren om gezond weer op gewicht te komen.

10 manieren om gezond weer op gewicht te komen.

Hier de 10 top tips om relaxed, gezond en blij de komende maanden door te komen. Enjoy!

1 – Maak je niet te druk

We zijn het hele jaar zoveel bezig met onszelf neerhalen, bekritiseren, tot zelfhaat aan toe. We zijn te dik, te slap, te lelijk, noem het maar op. Het is nooit goed. Stel je voor dat je tegen een vriendin zou praten zoals je dat tegen jezelf doet? Vreselijk toch. Maar goed, wellicht een idee om de komende maanden eens te denken, zoek het allemaal uit (en dan vooral tegen jouw eigen stemmen in je hoofd J) ik ga lekker genieten. En gelijk heb je, het leven is te kort! En geniet dan ook van het heerlijke bijkomende voordeel dat dit genieten en gelukkig zijn een héél positief effect heeft op je gewicht! 😉

2 – Eet wanneer je eet

Tja! Lekker bellen, autorijden (of die twee tegelijk), druk discussiëren, lopen, op de trein wachten, door het station rennen, noem het maar op. We eten ‘overal en altijd’. Jouw spijsvertering heeft rust, reinheid en regelmaat nodig en dat betekent dat wanneer je wil dat deze optimaal werkt (en dit dus meehelpt je gewicht en gezondheid op peil te houden) je zal moeten eten wanneer je eet. That’s it. Rustig zitten, geen afleidingen en nee, ik ga je echt niet aanraden om iedere hap vijftig keer te kauwen maar eet bewust. Proef alles goed en eet met aandacht. Je zult merken, gegarandeerd, dat je misschien wel minder eet omdat je beter luistert naar wanneer je genoeg hebt.

3 – Voeg meer goede dingen toe

En daar sta je dan, te zoeken met de koelkastdeur in je hand. Te zoeken naar iets lekkers, iets om je honger (?) te stillen, je even te troosten, even af te leiden van je gevoel. En ja, daar staat nog een pak vla, wat leftover chocolademousse of slagroomtaart.. Of ga je toch voor het pakje Tuc’s wat je net in de kast zag? Anyway! Wat ik je graag wil adviseren voor wanneer je zo’n moment hebt, dat je eerst iets van rauwkost neemt. Dus wat tomaatjes, plakjes komkommer, worteltjes, radijsjes, dat soort dingen. Begin daar eerst mee. Mocht je daarna nog trek hebben, neem dan wat je écht wilde pakken maar hopelijk neem je hier dan (een stuk) minder van.

4 – Waar heb je nu écht trek in?

Dit is een nadenkertje en dus een waar je waarschijnlijk niet meteen antwoorden op hebt. Maar wel een om mee te nemen, wellicht iets om over te mijmeren in de file? Even terug naar het scenario wat ik in het vorige punt schetste, we krijgen deze snaai-drang meestal pas wanneer er iets aan de hand is. We komen thuis na een overvolle dag op ons werk, we hebben teveel aan ons hoofd, we hebben ruzie gehad, zijn heel erg moe, ga zo maar door. We eten dan zeker niet omdat we het nodig hebben of omdat we trek hebben maar eten om een leegte op te vullen, een frustratie te laten verdwijnen. Dus, ook hier weer, grijp en graai niet meteen naar de snack maar ga eens goed na wat er nu eigenlijk écht aan de hand is en kijk of je daar op een andere manier wat aan kunt doen.

5 – Plan een opruim maand in september (met In 28 dagen van gifbelt naar tempel)

Ruim je eetpatroon op! Ik roep het al jaren. Zet er een vergrootglas op, look closer, eet alleen voedsel wat jouw grootmoeder ook daadwerkelijk herkent als voedsel en kom erachter welke voedingsmiddelen je écht goed doen (en welke niet, wanneer je ze weglaat!). Ga jezelf niet straffen voor een heerlijke zomer met BBQ feestjes, teveel rosé en bergen Italiaanse ijsjes. Geniet net zo goed in die maand maar met andere voeding.

6 – Eet minder koolhydraten, maar niet helemaal weglaten! Kies betere bronnen

De low carb diëten zijn een groot succes gebleken. Zoals eigenlijk alle diëten, probleem is alleen dat wanneer je ophoudt, je gewoon weer snel gaat aankomen. En we kunnen er lang of kort over praten maar koolhydraten heb je wel gewoon nodig als brandstof. Kies alleen wel, zoals overigens voor alle macronutriënten geldt, de juiste bronnen. Dus liever meer glutenvrije granen zoals boekweit (voor wraps of crackers bijvoorbeeld, wanneer je brood eet maak het zelf of koop het bij een écht goede bakker die zonder meelmixen bakt, eet zilvervliesrijst en glutenvrije pasta. Zo maak je een geweldig begin naar veel meer variatie in je voedingspatroon.

7 – Meer groenten en fruit, veg up!

Dit advies heb je vast vaker gehoord.. Meer groenten en fruit! Alleen weten we niet hoe we dit moeten doen. Meer van die gestoomde sperziebonen, zo saaaaaai, of nóg een appel als tussendoortje? Het probleem van de meeste Nederlanders is dat we helemaal niet weten hoe we groenten aantrekkelijk kunnen maken, lekker en leuk. Verdiep je erin door meer in kookboeken te zoeken maar ook door op ieder moment van de dag rauwkost te eten. Bijvoorbeeld cherry tomaatjes, spinazie, champignons of andere groenten door een omelet in de ochtend en altijd salade en leftover groenten van de avond ervoor bij de lunch.

8 – Ga veel naar buiten, leuk bewegen

Ik zeg het in mijn boek, de aanblik van verveelde en doodongelukkige dames in de gemiddelde sportschool.. Ogen gericht op de televisie en maar denken, mag ik al naar huis? Ik geloof niet dat je er veel gezonder van wordt. Nu het zomer wordt, en garanties hebben we natuurlijk niet qua weer in dit land, is het misschien best een goed idee om sowieso zoveel mogelijk, zo niet alles, op de fiets te doen. Een wandeling te maken in je lunchpauze (nu denk je natuurlijk aan punt 1, wanneer moet ik dan eten?!) of ’s avonds na het eten. Wat je ook doet, doe het elke dag, blijf niet de hele dag op je (auto)stoel zitten. En ja, ook jij kan meer op de fiets doen.

9 – Wees je binge voor met de ‘geniet regel’

Even regel twee erbij terughalen. Wanneer je enorme binge drang krijgt, of het nu chips, snoep, koekjes, nootjes, een halve liter ijs of flessen wijn zijn, zorg dan allereerst dat je even tien seconden diep ademhaalt. Ik snap de haast want aan een binge wil je graag snel beginnen. Maar toch, doe het nu maar. Zorg vervolgens voor zo min mogelijk afleiding dus rustig zitten en met aandacht beginnen. Proef ieder hapje of ieder slokje. Geniet ervan. Echt! Ga lekker door en stop wanneer je behoefte bevredigd is. Grote kans dat je minder eet of drinkt dan dat je op andere momenten deed. Je hoeft deze dus niet gefrustreerd te stoppen maar ga er anders mee om.

10 – Kook twee keer per week iets uit een kookboek wat je nog niet kent

We zijn gewoontedieren. Of we nu willen of niet. Loop je ook snel door de supermarkt, alles snel en routinematig in je karretje gooiend? Hoe vaak probeer je nieuwe groenten? Verschillende soorten vis? Kiemen? Zeekraal? Ik noem maar wat. Het gaat erom dat de meeste Nederlanders slechts een paar soorten groenten eten in de week en een zak roerbak mix. Natuurlijk zijn er mensen die graag koken maar het ontbreekt ons nog altijd erg aan variatie. Om je hiermee een beetje te helpen, is het misschien een idee om twee keer per week die mooie kookboeken eens uit de kast te halen en er twee voor jou onbekende gerechten uit te halen. Leuk toch, zo leer je eens nieuwe smaken kennen die jouw horizon verbreden.

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller.Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven.Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan.Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen