In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Zwangeren en tieners, neem gerust 1 blikje Red Bull per dag!

Zwangeren en tieners, neem gerust 1 blikje Red Bull per dag!

Vanochtend zag ik een bericht op Twitter voorbij komen van het Voedingscentrum: Energiedrankjes: ja of nee? Wat blijft fris in de broodtrommel? Dit magazine is een must voor ouders van brugklassers. De link die erbij stond heb ik direct aangeklikt, zeker nu aangezien ik een boek aan het schrijven ben over kinderen en voeding.

Nu weten de meeste mensen die zich met écht gezonde voeding bezig houden allang dat het Voedingscentrum bizarre adviezen geeft (7 sneetjes brood per dag, kokosolie is slecht en margarine/halvarine is prima) maar wat ik in deze folder las, had ik toch absoluut niet verwacht.. Er staat een redelijk stukje in over energydrinks, gelukkig zijn de bijwerkingen uiteengezet en wordt er aandacht besteed aan de gevaren ervan. Toch was er een zinnetje waar ik echt van opkeek:

Als richtlijn wordt aangehouden dat tieners tussen de 13 en 18 jaar maximaal 1 blikje van 250 milliliter per dag kunnen drinken.

Op de site van het voedingscentrum staat meer informatie over energydrinks en daar wordt ook gesproken over het gebruik van cafeïne voor zwangere vrouwen. Gelukkig stond er dat cafeïnerijke producten worden afgeraden voor zwangere vrouwen maar dit zinnetje vind ik dan ook terug in de tekst:

Zwangeren wordt aangeraden niet meer dan 1 blikje per dag te drinken.

Ik geloof toch dat ik het niet helemaal begrijp.. Het is uiteraard niet zo dat ze het aanraden maar ik vind dit soort teksten van een instituut wat zich voordoet als ‘onafhankelijk’ en ‘dé plek voor informatie over gezonde voeding’ echt te bizar voor woorden. Dat ze nog steeds glazenvol melk adviseren voor volwassenen (en ook voor kinderen overigens) en dagelijks stapels boterhammen is natuurlijk volledig achterlijk, maar goedkeuring geven aan een blikje energydrink per dag aan tieners en zwangeren? Onvoorstelbaar. Voor wie het niet wist, een blikje van 250 ml heeft bijna 10 klontjes suiker. Kennelijk zijn die 70 klontjes suiker extra in de week geen enkel probleem.

 

Sorry, comments are closed for this post.