In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Suikerduivel Wicky, ‘overal en altijd’ (en ander suiker gesjoemel)

Suikerduivel Wicky, ‘overal en altijd’ (en ander suiker gesjoemel)

Gisteren had ik een gesprek met mijn uitgever (die van het Smurfenijs, misschien ken je dat verhaal nog wel: ) en zij vertelde dat ze vorige week werd gebeld door een nogal verbaasde moeder van een kind uit de klas van haar zoontje. ‘Ja, hi, wat denk je dat jouw zoontje me net vraagt?! Ik bood hem een pakje drinken aan, gewoon Wicky, dat drinken ze toch allemaal altijd, en hij zegt dat hij eerst aan jou moet vragen of hij dat wel mag.. raar toch? Wat is daar nu ineens mis mee?’ Nu had mijn uitgever vooraf geen instructies gegeven aan haar zoontje maar hij drinkt thuis nooit uit pakjes en krijgt een hoop informatie zijdelings mee van zijn moeder, die door mij natuurlijk regelmatig bestookt wordt met allerlei adviezen ☺

Wicky is het meest gangbare pakje drinken in Nederland. Dat lijkt in ieder geval zo wanneer je de hoeveelheden ziet staan in de schappen en wanneer je de koelkast opentrekt van het gemiddelde gezin. In mijn boek Van gifbelt naar tempel – Kinderen staat een interview met vader Jeroen Dijkstra die vertelt over zijn dochter van 7: ‘mijn dochter drinkt heel veel, een pakje Wicky zuigt ze in één teug leeg. Ze drinkt er zo twee of drie achter elkaar, ik heb geen idee hoeveel ze er per dag drinkt… ze krijgt ook een pakje Wicky mee naar bed’

Zoals ik al vaker heb gezegd ligt het niet aan een pakje op een feestje, een glas in het weekend of iets anders. Maar in de absurde dagelijkse hoeveelheden die we onze kinderen geven. Bedenk dan ook nog eens dat wanneer je de ingrediënten lijst eens goed bekijkt, het gewoon niets meer is dan suikerwater. ‘Vruchtensap uit concentraat’ is een hardnekkige mythe bijvoorbeeld, dit is een aftreksel van het originele vruchtensap dat niets meer te maken heeft met de vrucht zelf, volledig gestript van zijn originele kwaliteiten. Meng dat met water en een sloot suiker en huppakee, rietje erin en gaan!

18 gram suiker per pakje, dat zijn 4 klontjes. Bedenk dus eens dat wanneer je kind 3 pakjes drinkt (of 1 pakje en twee flinke glazen appelsap wat op hetzelfde aan suikers neerkomt) dat we het dan hebben over 12 klontjes suiker. Dat is dan puur en alleen uit die paar drankjes. Dan hebben we alle andere troep zoals ontbijtkoek, ontbijtgranen (zoals Cocopops, per slechts 30 gram al ruim 2 ½ klontjes), vruchtenhagel, chocopasta, Sultana, Evergreen en ga nog maar even door nog niet eens erbij gerekend. En vergis je niet, er is weinig onschuldigs aan Diksap of Roosvicee!

Een beetje suiker is prima, maar het gemiddelde eet- en drinkpatroon van het Nederlandse kind is een grote suikerberg. Wees je daar alsjeblieft bewust van wanneer je kiest en koopt! Lees de etiketten en reken de hoeveelheden goed om (vaak zit er 200 ml in een pakje drinken bijvoorbeeld en is de tabel voor 100 ml).

Meer informatie:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1413690
http://www.trosradar.nl/uitzending/artikelen/detail/article/de-suiker-sjoemel-lijst/

en in mijn boeken:

In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Tempelkookboek

Sorry, comments are closed for this post.