In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Smurf uw kind het ziekenhuis in met Smurfenijs

Smurf uw kind het ziekenhuis in met Smurfenijs

Vorige week kreeg ik ineens een Whatsappje van mijn uitgever. Zij heeft een zoontje van 6 jaar oud en ze was de nacht ervoor met hem in het ziekenhuis beland. Met netelroos over zijn hele lichaam, oedeem benen en zweetaanvallen.

De kinderarts vroeg haar of haar zoontje misschien Skittles had gegeten en ja, na wat navragen bleek dat hij een flinke hoeveelheid had binnengekregen, die middag ervoor op een kinderfeestje. De arts vertelde dat hij met grote regelmaat (!) kinderen aantreft die sterke allergische reacties op de felblauwe kleurstof met het nummer E133 hebben..

Overigens niet alleen in Skittles aanwezig, maar ook in het o zo populaire Smurfenijs. Recent plaatste het Haarlems Dagblad (voor mij als Haarlemse de lokale krant) er nog een blij stukje over in de krant, dat een ijssalon in Haarlem meldde dat kinderen huilend aan de toonbank staan wanneer het er een keertje niet is.

Voor mij direct reden om even de boeken in te duiken en dan met name het geweldige boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget. Handig naslagwerkje in de e-nummer jungle.

Ineens waren die hysterisch huilende kinderen in de ijssalon niet zo onwaarschijnlijk meer. E 133 heeft volgens Gouget als risico’s hyperactiviteit, astma, netelroos, slapeloosheid en geldt als kankerverwekkend. Kom jongens, we gaan een lekker ijsje halen!

Misschien een idee om iets meer over voeding te leren 🙂
In 28 dagen van gifbelt naar tempel

7 Responses to Smurf uw kind het ziekenhuis in met Smurfenijs