In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Lekkere glacé koeken met luizenbloed

Lekkere glacé koeken met luizenbloed

Vorige week vrijdag plaatste ik een blog over de blauwe kleurstof in Smurfenijs en sindsdien lijkt het alsof de zogenaamde ‘Pandora’s Box’ is geopend.. Onderstaand ‘weetje’ is voor sommigen misschien geen nieuws, maar voor mij wel. Nu ben ik al nooit een fan geweest van glacé koeken maar ik ken genoeg mensen die het liefst een pak van 6 tussen lunch en ontbijt verorberen.

De aantrekkelijke dikke roze suikerlaag bovenop de koeken krijgt zijn lieflijke roze kleur niet van heerlijk geprakte aardbeien en/of frambozen maar van het bloed van vrouwelijke schildluizen en hun eitjes. Yummie! De kleurstof heeft het nummer E120 en staat ook wel bekend als karmijnzuur. In Volkskrant magazine verscheen hier recentelijk een heel stuk over. Er zijn ongeveer 140.000 luizen nodig voor de productie van een kilo kleurstof, het kan echter ook chemisch worden nagemaakt.

Niet alleen de glacé koeken worden er mee besmeerd, maar ook producten als Fristi, aardbeiensaus, rode winegums, vlees, tompoucen en ook producten als rouge of lipstick worden hiermee gekleurd. Op deze site kun je een hele lijst vinden: producten met karmijnzuur/E120

Ook voor de niet-vegetariërs is dit toch een smerig idee zou ik zeggen.. maar ook voor Moslims en Joden is deze koek dus een no-go. Daarnaast zijn er mensen die allergisch reageren op E120 en er wordt vermoed dat het symptomen van adhd versterkt bij kinderen, met name in combinatie met andere e-nummers. Smurfenijsje erbij en het feest is compleet! Meer over e-nummers in dit boek: Wat zit er in uw eten? van Corinne Gouget.

2 Responses to Lekkere glacé koeken met luizenbloed