In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Leeft Joris Driepinter nog?!

Leeft Joris Driepinter nog?!

…kennelijk wel! Vandaag las ik in de Telegraaf dat er een grote campagne komt om schoolmelk weer onder de aandacht te brengen: http://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/kinderen/21661572/__Roep_om_schoolmelk__.html.

‘Men’ vindt het namelijk een zorgelijke ontwikkeling dat schoolgaande kinderen steeds minder melk drinken. Misschien komt dat wel omdat kinderen liever mierzoete drankjes uit pakjes drinken of sterk aangelengde limonadesiroop. Gezien mijn blog van vorige week zou dat zomaar kunnen natuurlijk. Maar goed, melk in plaats van limonade is in feite het ene ‘kwaad’ voor het andere ‘kwaad’ inruilen.

Melk.., een onderwerp waarover ik vaak praat omdat er nog steeds heel veel onwetendheid is en wij ons leven lang, met name vroeger, niet anders gehoord hebben dan dat melk moest, we er gezond van werden en dat we er sterke botten van krijgen. En niet alleen melk maar ook yoghurt, kwark, vla, yoghurt en veel kaas. Nederland is een van de landen met de grootste zuivelconsumptie ter wereld. Heeft ons dat daadwerkelijk veel gezondheid opgeleverd?

Ik kan er pagina’s vol over schrijven maar ik zal het in dit blog kort houden. Eigenlijk is het een kwestie van logisch nadenken, kijken naar de feiten in de gezondheidszorg en naar volkeren op de wereld die geen zuivel consumeren.

Melk is voor kalveren
Waar is melk nu eigenlijk voor bedoeld? Melk is borstvoeding voor kalveren. Net als de borstvoeding van mensen bedoeld om een zuigeling een flinke stoot voedingsstoffen te geven om in korte tijd te groeien en te ontwikkelen. Wanneer het kalf groot genoeg is, gaat het gras eten net als zijn moeder. Bij mensen en andere zoogdieren gaat het net zo, de mensenbaby krijgt tandjes en gaat vanzelf andere dingen eten. Alhoewel het toch nog gebeurt, vinden de meesten van ons het vreemd als een kindje van 2 of 3 jaar oud nog aan de tepel van de moeder zuigt. Toch? Dan is het dus heel bizar dat we het volstrekt normaal vinden dat onze grote kinderen en wij als volwassenen dus nog melk drinken.

De samenstelling van melk is bedoeld voor koeien, niet voor mensen
Zoals ik al eerder zei wordt er in Nederland veel melk gedronken. Er wordt altijd geroepen dat dat goed is voor onze botten. Dat ze er sterk van worden. Goh! En wat blijkt, de Nederlanders zijn koplopers op het gebied van osteoporose, botontkalking. Het probleem is dat de mineralen samenstelling in melk bedoeld is voor het spijsverteringssysteem van koeien, niet van mensen, en dus totaal anders is dan wat wij nodig hebben. Om een wat ingewikkeld verhaal te vermijden komt het hier in het kort op neer; de calcium is niet opneembaar zonder een bepaalde hoeveelheid magnesium en fosfor en ons lichaam onttrekt op dat moment magnesium aan de botten zodat het raad weet met de calcium. Probleem is nu dat de botten hierdoor zwakker worden. Dus het tegenovergestelde van wat we altijd werden verteld.

Melk verslijmt enorm
Ik spreek vaak mensen wiens kinderen (met name) veel verkouden zijn. Het lijkt maar niet op te houden en veelal gaat dit ook gepaard met ontlastingsproblemen of een opgeblazen buik. Wonderlijk genoeg (voor veel mensen) blijken deze problemen helemaal te verdwijnen wanneer er een paar maanden met zuivelproducten wordt gestopt.

Koemelk heeft veel calcium maar een koe zelf drinkt geen melk
Calcium kun je fantastisch uit bladgroenten halen maar ook uit supplementen, superfoods als chlorella of voeg af en toe eens wat zeekraal toe aan je salades of wok deze mee met vis. Heerlijk! Als je echt melk wilt drinken, kies dan altijd biologische melk (enig idee wat er in de koeien wordt gespoten aan antibiotica en groeihormonen en wat voor voeding zij krijgen tijdens een leven in de bio industrie? Daar drink jij dan de borstvoeding van!).

Mocht je er nog veel meer over willen weten dan raad ik je van harte deze pagina aan: http://www.rudolfdewit.com/melk.html , vol met duidelijke en gedetailleerde informatie.

Hopelijk ben je door mijn kleine blog weer even aan het denken gezet. Koemelk hoort niet, of nauwelijks, thuis in een gezond eet- en drinkpatroon.

In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Sorry, comments are closed for this post.