In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Krijg de gluten en de lactose!

Krijg de gluten en de lactose!

Gisterenavond werd in het programma Editie NL op RTL 4 een heel stuk gewijd aan gluten, lactose en andere ‘vermeende’ allergieën van mensen genaamd Krijg toch allemaal de gluten. Een item dat ik natuurlijk wilde zien en ja, zoals verwacht had hier het Voedingscentrum ook weer wat ‘wijze’ adviezen.

Natuurlijk hebben we niet allemaal een gluten- en/of lactoseallergie. Lang niet. Gelukkig maar want anders zouden we constant doodziek zijn van al onze boterhammen met kaas en glazen melk. Een allergie is echter iets anders dan een intolerantie en daar werd in het item helaas helemaal niet gesproken. De genoemde feiten kloppen ongetwijfeld, maar het ligt allemaal wat genuanceerder.

Een intolerantie is niet ‘hard’ aan te tonen in een lab, maar in de praktijk kun je heel makkelijk het verschil merken. Wanneer je (al is het in het begin maar tijdelijk) gluten eens helemaal laat staan, dan merk je vaak binnen een paar weken al enorm verschil. Meer energie, betere darmpassage, beter slapen, mooiere huid, noem het maar op. Hetzelfde geldt voor lactose (met name koemelk, de switch naar geiten- en schapenzuivel kan vaak al heel effectief zijn, ook bij baby’s die flessenmelk drinken). En let wel, veel experts op het gebied van voedingscoaching zien het dagelijks in de praktijk gebeuren, er wordt gezegd dat wellicht minimaal 70% van de mensen een intolerantie heeft voor gluten en/of lactose.

Ik hoor het zinnetje ook erg vaak: ‘wat moet ik eten in plaats van brood?’ en ‘hoe vervang ik melk?’. Zoals voor alle ingesleten gewoontes geldt is het hier ook zo dat je er in het begin wat meer over na moet denken. Echter, het is echt de moeite waard om dit eens te proberen, je zult werkelijk versteld zijn van het verschil! Dan is het maar lastig voor de chefkok wanneer je uit eten gaat, hopelijk zullen ze geïnspireerd raken om ook eens een maandje zonder gluten en lactose te leven. 🙂

Hier een handige link met een lijst waar gluten in zitten en waar niet.

 

One Response to Krijg de gluten en de lactose!