In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Glutenvrij eten… een goed idee? En zo ja, hoe dan?

Glutenvrij eten… een goed idee? En zo ja, hoe dan?

We horen en lezen er veel over; glutenvrij eten. Er zijn gestaag groeiende Facebook groepen en er wordt zelfs in het nieuws over gesproken. Is dit de nieuwste trend, rage of onzinnige voedingstheorie? Of zit er een sterke kern van waarheid in?

Gluten is een eiwit, aanwezig in granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst. Mensen met coeliakie (dit spreek je uit als seu-lia-kie) lijden aan een ernstige glutenallergie. Deze gaat zo ver dat, bijvoorbeeld, wanneer eten wordt geserveerd op een bord waar nog een molecuul gluten op aanwezig is, ze er al ziek van worden. Vandaar dus ook de vermeldingen op sommige verpakkingen van ogenschijnlijk glutenvrije producten zoals boekweitmeel: ‘gemaakt in een fabriek waar ook noten en tarwemeel wordt verwerkt’ omdat de moleculen met gluten dan toch in het product aanwezig kunnen zijn.

Nu heeft gelukkig slechts een kleine groep een daadwerkelijke glutenallergie, echter blijkt er een enorm grote groep te zijn (er wordt wel gezegd zo’n 70% van de mensen) die last heeft van sensitiviteit voor gluten. Hoe kom je daar nu eigenlijk achter? Coeliakie is te testen met een bloedtest, sensitiviteit niet. Heel simpel. Ermee ophouden! Al binnen een paar weken zonder gluten merk je enorm verschil, dit kan bij mensen verschillend zijn: betere darmwerking, mooiere huid, veel meer energie (dit gebeurt bij bijna iedereen), gewichtsverlies indien nodig, minder tot geen hoofdpijn, migraine, andere pijnen. Klinkt als een makkelijke test dus, gewoon geen gluten meer!

Maar een leven ‘zonder brood en pasta’ blijkt toch voor veel mensen een enorm heftig idee te zijn. Vooral de boterham (en dus ook de cracker, het beschuitje, de koekjes, cake’jes, ontbijtkoeken, ga maar door). Er komen steeds meer glutenvrije producten en er zijn al hele schappen met merken zoals Schär. Het probleem daarbij is vaak dat deze producten vol met transvet, suiker en andere toevoegingen zit dat het echt geen wenselijke alternatieven zijn.

Ik raad je aan om rijstwafels en boekweit-crackers in huis te halen, redelijk makkelijk te krijgen. Van boekweitmeel maak je heerlijke wraps die je met van alles kunt beleggen. Er zijn genoeg boeken (waaronder de mijne) met veel alternatieven voor de boterham en het bord pasta maar met dit winkelwagentje vol glutenvrije producten ben je meteen klaar.

Als je meer wilt lezen over tarwe (en bijvoorbeeld waarom opoe gewoon wel brood at en nergens last van had) is het boek van William Davis (Broodbuik) een aanrader.

Een maand zonder gluten kan zomaar eens jouw leven veranderen. Echt! Hoop dat je gaat overwegen. 🙂 In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Nogmaals het winkelwagentje vol glutenvrije producten

Sorry, comments are closed for this post.