In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Een dieet? Willen we dat nog, in 2017?

Een dieet? Willen we dat nog, in 2017?

Een dieet.. de meesten van ons kennen het, hebben het geprobeerd/gedaan en er zeker weleens over nagedacht. De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is 42. Gemiddeld. Geen nationale ramp maar we zijn in de afgelopen decennia enorm gegroeid. Vreemd, denk je misschien, in een tijd waarin we zoveel dieetgoeroes hebben, boeken over calorieën tellen, clubjes, schappen vol light producten en sportscholen. Maar nee!

Vroeger dacht niemand over calorieën na. Sterker nog, er werd reuzel op de boterham gesmeerd, er werd gebakken in roomboter en brood haalde je gewoon bij de bakker. Dat werd oud en het beschimmelde binnen afzienbare tijd. In de winter aten we stamppot en wanneer de zomer zich aankondigde keken we reikhalzend uit naar aardbeien, jawel, de zomerkoninkjes!

Was vroeger dan alles beter? De voedingsindustrie geeft ons zelf de schuld: ‘er wordt te weinig bewogen’. Absolute waarheid, maar wél onvolledig. Er is namelijk veel meer aan de hand.

Vanaf de jaren 60/70 zijn er grote fabrieken gekomen waarin ons “voedsel” wordt gemaakt en daar zijn ze steeds beter in geworden. Het kan nu efficiënter, “beter” en véél goedkoper. Zodat we meer kunnen, en willen, kopen. En eten dus! Dus werden we dik. Steeds dikker. Hé, dacht de industrie, daar kunnen we ook wel geld mee verdienen. Mensen zijn wanhopig en wij verzinnen een oplossing. Wij hebben toch genoeg geld. Het wordt tijd om wat loze theorieën de wereld in te helpen, zoals dat hoog cholesterol altijd slecht is en wij daarom plastic boter moeten gaan eten en allerlei medicijnen (de farmaceut moet ook iets verdienen natuurlijk). Ook vet is slecht, al het vet. Dus we kunnen nieuwe schappen maken met allemaal vetvrije artikelen. Deze maken we gewoon in een laboratorium met allerlei chemische toevoegingen, we doen net alsof het echte voeding is, maken er een leuke reclame bij met blije, gezonde gezinnen en hup, kassa!

De wereld staat op zijn kop, we staan enorm ver van echte voeding af en dit lijkt steeds erger te worden. De angst voor calorieën zit er zó diep in dat velen van ons niet meer naar een product kunnen kijken zonder direct te berekenen of te weten hoeveel calorieën erin zitten. Een fantastisch, heerlijk en onvoorstelbaar gezond product als avocado (ik zeg weleens, je kunt erop leven) wordt angstig opzij geschoven door veel vrouwen, vervolgens wordt er wel een pak ontbijtkoek met een half litertje cola light naar binnen gewerkt. Zou dat nu echt beter zijn?

Er wordt mij vaak gevraagd hoe je toch kunt afvallen zonder calorieën te tellen. Simpel. Ik denk dat het een heel goed idee is, in deze wirwar van voedings-’waarheden’, dat we zoveel als mogelijk terug gaan naar échte voeding. Maak alles (ja, alles) weer zelf, eet fatsoenlijke maaltijden van pure producten en laat al die fabriekstroep, vooral alles waar reclame voor wordt gemaakt, lekker links liggen. En ja, goed eten kost tijd en geld. Maar is je gezondheid dat waard, denk je?

Vergeet alle diëten, punten plannen, weekplannen en light producten. Eet puur, echt en onbewerkt. Van echt goede en pure voeding is het erg lastig om teveel te eten, een zak chips of m&m’s kan bijna niemand slechts half op eten.

Laat dit jouw ‘waarheid’ zijn voor dit jaar. Kom erachter welke voedingsmiddelen jouw gezondheid ondersteunen en welke belastend zijn voor je. Dat kunnen gluten zijn, suiker, of koemelk. Chemische toevoegingen of zoetstoffen. Wees weer je eigen goeroe en kies het beste wat je kunt vinden. En die producten hebben geen lijst met onbegrijpelijke ingrediënten.

Geniet ervan!

In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Sorry, comments are closed for this post.