Dry January, dé nieuwe trend?

Een maand niet drinken in een met alcohol doordrenkte maatschappij opent je ogen naar je eigen intieme relatie met onze favoriete harddrug

‘Je drinkt een maand niet? Hoezo? Ben je een alcoholist? Nee toch?’ Wanneer je meldt aan je omgeving dat je even geen alcohol drinkt wordt er meestal zo gereageerd. Stoppen met roken? De vlag gaat voor je uit! Maar niet drinken? Kom op zeg, doe niet zo ongezellig!

Onze verborgen lievelingsverslaving

We leven in een met alcohol aan elkaar gelijmde maatschappij, het is er overal en altijd. Een gezellig wijntje met de buurvrouw op dinsdagmiddag, de vrijmibo met collega’s en etentjes met vrienden. Het kan niet op, lijkt wel en daarbij komt dat velen van ons (veel meer dan we denken) ook weleens alleen drinken en sowieso meer drinken dan dat we ons beseffen.

Er hoeven geen doekjes meer omgewonden worden, alcohol is een zwaar verslavende harddrug. Met alle gevaren en gevolgen van dien. We maken ons druk over alle andere drugs maar alcohol hoort nu eenmaal in het volwassen leven. Als het nu niet zou bestaan en zou worden uitgevonden, zou het acuut als verboden middel worden bestempeld. Daar kunnen we ons bijna niets bij voorstellen, want het is zo verweven met alles in ons bestaan dat we een leven zonder als een ontbering zien. Vandaar dus dat het aangaan van ‘Dry January’ vele vragen oproept. Hoe en waarom doe je dat? Hoe kom je die helse tocht door? Hoe ga je het vervangen?

Chocolade sigaret?

Wat ga je dan drinken? Nog een van de vragen die gesteld wordt wanneer je zegt dat je even niet drinkt. Want er zijn bepaalde rituelen rondom drank waar je niet zomaar afscheid van mag nemen. Neem dan alcoholvrije wijn, wordt er dan gezegd. Tuurlijk. Lekker dure cassis uit een wijnglas. Je bent weer een kind die zoet wordt gehouden met een Jip en Janneke champagne. Wanneer je de keuze maakt om niet te drinken, dan drink je niet. En nee, dan horen de drankrituelen ook niet meer bij je. Iemand die stopt met roken bied je toch ook geen chocolade sigaretje aan, met de tekst ‘dan heb je ook wat’? Alsof je nog steeds mee naar buiten moet lopen met de andere rokers. Stoppen is stoppen, zou je denken. Maar de drinker vindt het maar wat ongemakkelijk, dat jij een alcoholvrij drankje in zijn of haar bijzijn drinkt. Ervoor kiest om niet mee te doen. De spiegel die je de rest dan (onbewust en voor de drinker zeer ongewenst) voorhoudt, is te hard.

Ben je een alcoholist?

De grootste problemen (ernstige ziektes, verkeersongelukken, huiselijk geweld, misbruik enzovoort) door alcoholgebruik worden veroorzaakt door alle (zogenaamde)  ‘niet alcoholistische’ drinkers. De ‘grijze gebied drinker’ zeg maar. Die vol overtuiging roepen dat ze echt geen alcoholist zijn. En dus ook niet verslaafd. Echter, het idee van een week (laat staan een maand) niet drinken, maakt ze op zijn minst onrustig. Ook worden hoeveelheden en drinkpatronen vergeleken. Want wanneer iemand meer drinkt, tja, dan heeft diegene inderdaad een probleem. Ook die zeepbel spat uiteen wanneer je beseft dat iemand die ‘slechts’ een glas per dag drinkt, meestal net zoveel moeite heeft met het afscheid als de binge drinker op vrijdagavond. Het is een teddybeer die we niet los willen laten. Daarbij komt dat de wetenschap hard en duidelijk bevestigd heeft dat geen enkele hoeveelheid zonder gevaar is. Ieder glas is ongezond.

Heeft een maand niet drinken wel zin?

Uit onderzoek blijkt dat een maand niet drinken zeker zin heeft. Echter is het nog belangrijker om de maand niet te zien en te starten als een “barre, droge winterslaap” maar een kans om je eens bewust te worden van je eigen liefdesrelatie met alcohol. Pas wanneer je stopt loop je tegen je eigen ongemak aan. Je eigen ‘craving’ en de vele gelegenheden waarbij je je moet verantwoorden wanneer je niet drinkt in plaats van wel. Dat zou je toch bij ieder andere harddrug niet tegen komen. Ook zul je in de alcoholvrije maand merken hoe goed het je doet om geen alcohol binnen te krijgen en velen beseffen dan ook hoe energiek ze zich zouden kunnen voelen. Hoeveel beter ze kunnen slapen. En hoe overvol en overspannen ons leven is, dat we alcohol gebruiken om, in plaats van onze idiote leefpatronen onder ogen te zien en ons leven te veranderen, de boel verdoven. Inderdaad, net als de man onder de brug die we zo veroordelen.

Jacqueline van Lieshout

Ontwijnen

Gebruikte bronnen:

Trimbos Instituut

Prof Dr Rene Kahn en Prof Dr Wim van den Brink

Gezondheidsraad

 

Over de schrijver
Jacqueline (Haarlem, 1974) wist al vroeg dat schrijven een van haar grote passies was. Op 10-10-2010 verscheen haar eerste boek, getiteld 'In 28 dagen van gifbelt naar tempel'' en is ondertussen een Nederlandse bestseller.Hierna volgden meerdere boeken over voeding, kookboeken en het boek 'Het Relax Dieet' , over de relatie tussen stress en gewicht. Eind 2018 verscheen het boek (ook een bestseller) 'Ontwijnen'. Samen met dit boek lanceerde zij online programma's waarin ze met een team tot op heden ruim 700 mensen heeft begeleid bij een alcoholvrij leven.Jacqueline's missie is het creëren van meer bewustzijn over voeding, gezondheid, de relatie tussen stress en gezondheid en de fantastische voordelen van een alcoholvrij bestaan.Naast informatie over haar boeken vindt je op deze site ook haar favoriete producten gerelateerd aan gezonde voeding, detox en Ontwijnen. Ook kun je haar nieuwste blogs, vlogs en media optredens hier terugvinden.
Reactie plaatsen