In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Detox; leven op bleekselderij sap of juist super lekker eten en drinken?

Detox; leven op bleekselderij sap of juist super lekker eten en drinken?

Helaas bestaan er nog steeds veel misverstanden rondom detox. In eerste instantie logisch omdat er heel wat kuren en programma’s bestaan waarbij je een paar dagen, of langer, alleen vieze sappen drinkt, op stengels bleekselderij knaagt en een lading pillen en poeders naar binnen moet werken. Ik snap ook wel dat hier veel om te doen is. Veel mensen stappen zomaar in een sap-kuur, kopen deze op het internet en worden hier totaal niet bij begeleid. Na afloop weten ze niet hoe snel ze naar de eerste de beste barbecue moeten rennen. Zo heeft de detox dus niets op de lange termijn opgeleverd behalve een intense ervaring waardoor je lichaam op de stand ‘overleven’ is gaan staan wat je niets brengt.

Mijn visie op detox is deze; haal alle rotzooi uit je voedingspatroon. Alles wat uit een fabriek komt, in niets meer lijkt op pure voeding maar ook een aantal voedingsmiddelen (zoals zuivel van de koe, alcohol, suiker en gluten) die ons lichaam nu eenmaal slecht verdraagt. Ook vlees is uitgesloten. Niet omdat ik daar persé tegen ben, maar omdat we slecht, bewerkt en te veel vlees eten. Een goed idee dus om dit een maand te vermijden om daarna het veel bewuster te kiezen.

Er wordt mij dagelijks gevraagd om even kort te vertellen hoe mijn programma in elkaar zit. In het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel staat alles uitgebreid beschreven, vol met informatie over de voedingsindustrie, het hoe en waarom en vele tips en recepten. Hier een kort en duidelijk overzicht van wat je wel en niet eet en drinkt tijdens de 28 dagen op weg naar jouw eigen tempel, en dan lekker koken uit het Tempelkookboek!

‘No go’ tijdens de 28 dagen:

– Gluten
– Suiker (alleen de suikers die van nature in groenten en of fruit zitten)
– Zoetstoffen
– Keukenzout
– Chemische toevoegingen
– Zuivel van koe
– Cafeïne
– Vlees en gevogelte
– Alcohol
– Witte rijst, aardappelen zonder schil, witte meel
– voorverpakte, bewerkte producten

‘Go’ tijdens de 28 dagen:

– groenten
– fruit
– eieren (alleen echt biologisch)
– vis
– zilvervliesrijst
– schaal- en schelpdieren
– geiten- en schapen zuivel
– aardappelen (altijd met schil)
– superfoods
– glutenvrije granen (zoals boekweit en quinoa)
– noten
– pitten
– zaden
– knollen en bollen
– kiemen
– peulvruchten
– Drinken: water, kokoswater, kruidenthee, verse sappen (zelf geperst of van Frecious)

Er is geen sprake van afgemeten hoeveelheden. Eet naar behoefte en luister naar je lichaam! Je zult merken dat wanneer je op deze manier eet, je uiteindelijk veel minder ‘cravings’ krijgt en geen zin meer in exorbitante porties. Een cadeau voor je lijf, gun jezelf 28 dagen heerlijk eten en drinken en een fitter, strakker en gelukkiger leven! 🙂

Je kunt kiezen voor supplementen, laat je hiervoor altijd heel goed adviseren door specialisten, bijvoorbeeld Geert Bik van www.bik-bik.nl of lees dit blog hierover: Beste supplementen tips

2 Responses to Detox; leven op bleekselderij sap of juist super lekker eten en drinken?