In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Consultatiebureau adviseert Fristi voor calcium behoefte?!

Consultatiebureau adviseert Fristi voor calcium behoefte?!

Ik krijg vaak mails van moeders, of vaders, met kleine kinderen die zich afvragen of ze de adviezen van het consultatiebureau (CB) wel moeten/willen opvolgen. Het persé moeten starten met vaccineren wanneer je baby 7 weken oud is terwijl dit een keuze van de ouders is (zowel óf als wanneer), vreemde adviezen over borstvoeding en vaak ongevraagde opvoed richtlijnen. Eerder deze week kreeg ik echter weer een mailtje van een moeder met een verbazend verhaal.

Haar zoontje (2) bleek geen fan te zijn van zuivelproducten. Melk al absoluut niet, kaas ook niet en bij uitzondering wat yoghurt. De moeder was bezorgd want we leven natuurlijk in een een wereld waarin zuivel nog steeds als absoluut essentieel wordt gezien. Het CB had echter een makkelijke oplossing: Fristi. Ik wist niet wat ik hoorde. Een bom van suiker, kleurstoffen en andere rotzooi met een onschuldig imago. Ik vind het te belachelijk voor woorden om dit aan een kind van 2 jaar te geven.

Er zijn zoveel bronnen van calcium, daadwerkelijk opneembare calcium! Koemelk is borstvoeding voor kalveren en is ook zo door de koe ‘samengesteld’. Het heeft als doel het kalf zo snel mogelijk te laten groeien en de verhouding calcium-magnesium-fosfor in melk is bedoeld voor een kalf, niet voor ons. Onze behoefte aan deze mineralen is anders. De melk bevat te weinig magnesium voor een mens en voor de vertering wordt er calcium aan de botten onttrokken. Wanneer je dit weet dit het dus geen verrassing dat er in Nederland een enorm hoog aantal gevallen van bot ontkalking kent. Melk de witte motor? Yeah, right!

Hier zijn een aantal waardevolle bronnen van calcium:

– Waterkers
– Spinazie
– Broccoli
– Pak soi
– Rucola
– Sesamzaadjes (dus ook sesampasta voor op brood of rijstwafels)
– Noten (ook notenpasta, te verkrijgen in de natuurwinkel)
– Bonen en peulvruchten
– Amandelen (amandelpasta)
– Vijgen

En hier een heerlijk soep recept met waterkers, spinazie en bosui. 🙂

Enjoy!

Jacqueline van Lieshout

In 28 dagen van gifbelt naar tempel

Tempelkookboek,

 

Sorry, comments are closed for this post.