In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Comfort food: Parmigiana van courgette..

Comfort food: Parmigiana van courgette..

Hoe heerlijk… buon appetito! 🙂

Parmigiana di zucchine – parmigiana van courgette
– recept van Nicoletta Tavella

Benodigdheden voor 4 tot 6 personen

2 teentjes knoflook
1 ui
4 blikjes gepelde tomaten in blokjes
3 grote courgettes
50 gr geraspte pecorino
200 gr manchego of andere niet al te belegen schapenkaas
basilicum
zout en zwarte peper

Bereiden

Verwarm de oven op 180 graden Celcius.

Maak de tomatensaus door de gesnipperde ui en de fijngesneden knoflook in een bodempje olijfolie op niet te hoog vuur te fruiten tot het glazig en zacht is. Voeg de gepelde tomaten (in stukjes) toe. Laat de saus een tijd koken en indikken en breng op smaak met zout en peper. Voeg daarna een handjevol basilicumblaadjes toe. Zorg ervoor dat de saus niet te vloeibaar is maar juist mooi stevig.

Snijd de courgettes eerst in twee helften en dan in dunne, langwerpige plakjes, kwast deze licht in met olijfolie (niet teveel anders krijg je veel rookvorming) en grill ze op de hete grillplaat (of een grillpan). Zorg ervoor dat ze niet zwart en droog worden: ze horen gaar te zijn en toch zacht.

Snijd de manchego in dunne plakjes, bijvoorbeeld m.b.v. een kaasschaaf.
Bedek een ovenschaal met bakpapier en leg een laag gegrilde courgetteplakjes erin.

Bedek de courgetteplakjes met tomatensaus, een paar basilicumblaadjes en plakjes manchego. Bestrooi met een beetje geraspte pecorino en breng verder op smaak met zout en peper.

Maak nog zoveel laagjes tot alle ingrediënten op zijn (maak het laatste laagje het liefst met tomatensaus en geraspte pecorino). Plaats het gerecht in de voorverwarmde oven op 180°C tot de parmigiana een mooi lichtbruin korstje heeft gekregen (circa 35-45 minuten, dit hangt af van de hitte van je oven).
Serveer lauwwarm.

TIPS:
• Je kunt vermijden dat de courgette plakjes teveel vocht uitscheiden tijdens het garen van het gerecht door ze een tijdje (10 min ca.) in de oven op 100°C te laten drogen nadat je ze hebt gegrild.
• De parmigiana is, net als lasagne, nog lekkerder en compacter een dag daarna.
• Je kunt de klassieke variatie van deze parmigiana maken met aubergines in plaats van courgettes. Aubergines horen langer gegrilleerd te worden.

Dit recept komt uit Tempelkookboek – Kinderen

One Response to Comfort food: Parmigiana van courgette..